20 december 2018

Kerstgedachte

We zijn volledig afgezonderd van de wereld. We creëren onze eigen bubbel. We maken onze eigen kerstgedachte, mijmerend over targets voor 2019. Het is goed om zo tegen het einde van het jaar stil te staan bij wat we aan het doen zijn. We hollen onszelf maar al te vaak voorbij.

Als kind vond ik de kersttijd leuk. Mijn ouders kochten elk jaar een boom tot aan het plafond. Het bovenste stukje moest eraf geknipt worden om de piek erop te kunnen zetten. Er gingen echte Gouda-kaarsjes in. En veel zilverkleurige ballen en natuurlijk lametta. Anders was de boom niet af. Jaarlijks kwam ook de kerstkroon van zolder. Dat was een klusje voor mijn vader. Hij had ‘m zelf gemaakt. Een achthoek van groen geverfde houten latten. Daarop stonden acht uitgeboorde eierdoppen, waarin kerstboomkaarsen pasten. De kroon werd volgehangen met sparrentakken, bijeengebonden door een rood lint. Uiteraard ging daar het restant zilveren ballen in die over waren van de boom. Mijn vader hing de kroon op de plaats van de plafondlamp boven de zithoek. De lamp werd vervangen door een elektriciteitsdraad met een losse peer eraan. Daaromheen vouwde hij een witte papieren ster. En de draad werd omwikkeld met groen crêpepapier.

Als de kaarsjes in de boom of in de kroon brandden, stond er een emmer water met spons klaar om de eventuele fik te blussen. De kaarsen van de kerstboom brandden vóór het eten en die van de kroon erna. Waarom heb ik nooit gevraagd. Rituelen worden je met de paplepel ingegoten. Tegen de tijd dat je waarom-vragen gaat stellen is de traditie al zo ingesleten dat je je ervoor schaamt een zo domme vraag te stellen.

Waarschijnlijk is dat de lol van kerst. De tijd staat even stil. Net als nu. De tijd staat even stil… Wat goed dat we eind oktober de klok een uur terug hebben gezet. In deze donkere dagen houden we toch het meest van de wintertijd, blijkt ook uit het onderzoekje hiernaar dat minister Ollongren heeft laten uitvoeren. Wintertijd is natuurlijk gewone tijd, zoals dat vóór 1977 het hele jaar bestond. Maar tijden veranderen, waardoor je vergeet hoe het vroeger was. Zo is natuurgras – de tegenhanger van kunstgras – natuurlijk gewoon gras en is slow-koffie gemaakt met de Hario dripper V60 gewoon filterkoffie. Laten we even stilstaan en terugdenken. Het is niet voor niets kerstmis.