6 december 2018

Leeftijdsdiscriminatie

Afgelopen zondag werd Philip Freriks bij OVT op Radio 1 na afloop van het voorlezen van zijn column tijdens de uitzending ontslagen. Een onverkwikkelijk voorval. Vooral voor Freriks zelf. Toen hij daar op maandagavond bij Jeroen Pauw verslag van deed, werd hij nogmaals verrast door het argument waarom dit was gebeurd. Hoewel stellig was ontkend dat verjonging van het programma de reden was, moet de 74-jarige Freriks plaatsmaken voor iemand anders. Afgelopen september hing dit lot ook Felix Meurders (slechts 72 jaar) bij het radioprogramma Spijkers met Koppen boven het hoofd.
In Nederland hebben we bij wet vastgelegd dat er niet op leeftijd gediscrimineerd mag worden. Als je er een wet voor moet maken, betekent het vaak dat die wordt overschreden. Raar is het natuurlijk wel dat een columnist op de radio wordt beoordeeld op z’n leeftijd. Daar heeft niemand last van, lijkt me. Dat een profvoetballer te oud is op z’n 35e omdat die het tempo niet meer kan bijhouden. Oké. Dat Patricia Paay niet meer wordt gevraagd voor een naaktreportage in de Playboy. Alla. Maar te oud om een column te schrijven en voor te lezen op de radio?!

Schrijven doe je je hele leven. En hoe langer het leven duurt des te meer ervaring je kunt delen. Er is geen heden zonder verleden. Senioriteit is juist prachtig. Houd ik nu een pleidooi voor de ouderdom? Jazeker! Emile Ratelband heeft ook in hoger beroep geen schijn van kans. Ervaring is een pre, zéker bij schrijvers en columnisten. Content is inhoud gestoeld op ervaring. Hoe meer, hoe beter. Jong zijn is ook prachtig. Ik weet er alles van. Ik ben het járen geweest. Maar wat ouder zijn is dus ook prima. Wacht maar af. Jullie komen er nog wel achter…!