Bedreiging? Water is een bedreiging, tenzij je de poort sluit ... (foto: Rob Acket www.piktsjers.com)

Is ChatGPT een bedreiging?

Tekstschrijvers kunnen wel inpakken nu OpenAI met ChatGPT is gekomen, een chatbot op basis van Artificial Intelligence (AI). Deze tekstgenerator kun je voeden met een paar woorden die de essentie weergeven van wat je wilt zeggen en dan komt ChatGPT op de proppen met een stuk relevante tekst. De benodigde informatie haalt deze applicatie van het internet. Mijn uitleg is voor de kenners zonder twijfel te scherp door de bocht, maar dit is wat ik ervan weet. Het programma kan nog veel meer dan alleen tekst genereren, maar ik beperk me even hiertoe.

Om mijn ‘cognitieve dissonantie te reduceren’ heb ik ChatGPT de eerste zin van deze column voorgelegd. Gelukkig stelde het programma me enigszins gerust: ‘Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van AI-programma’s als ChatGPT geen vervanging is voor menselijke creativiteit en vaardigheid.’ Ik zou inderdaad zelf liever ‘zoals’ gebruiken in plaats van ‘als’, maar of dit mij nu geruststelt …?

Ik wil ChatGPT maar al te graag zien als een gereedschap, zoals de synoniemenlijst in mijn tekstverwerker mij ook zo nu en dan te hulp schiet. Is de ontwikkeling in kunstmatige intelligentie een bedreiging of het walhalla? Wat de impact is van technologische ontwikkelingen is weleens vaker verkeerd voorspeld. Zo is het papierloze kantoor er ook nooit gekomen. En de computer heeft de mens meer werk opgeleverd dan afgenomen. Ik bedenk graag dat het allemaal zal meevallen. Toch ben ik er niet gerust op. Deze ChatGPT is nog niet uitontwikkeld en wordt dus in de nabije toekomst veel en veel beter in wat die nu al kan. Maar heeft het zin om me zorgen te maken? In zijn algemeenheid wordt het leven er niet leuker op als je je voortdurend zorgen over een eventuele bedreiging maakt. Dus dat doe ik dan ook niet. Maar ontwikkelingen in de gaten houden en waar mogelijk op de voet volgen kan geen kwaad. En in een bedreiging kun je ook een kans zien. Zo zie je maar wat ik opsteek van alle coaches en goeroes op LinkedIn.

Bekijk de trailer bij deze column: https://bit.ly/3jVbtn6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns