Piazza Plebiscito, Città della Pieve (eigen foto van Frank)

Koningsdag in Italië

In Città della Pieve breekt het oranjezonnetje door. Ik ben de enige in de Via Giuseppe Garibaldi die op een kleedje bij de voordeur wat huisraad probeert te verkopen. Wat een genot. Het leven in dit middeleeuwse stadje kabbelt verder. Niemand in Italië lijkt ooit van Pieve – ik mag Pieve zeggen – te hebben gehoord. Terwijl de bekendheid van het saffraanstadje – la città dello zafferano – op de grens van Umbrië en Toscane vorig jaar nog een impuls kreeg. De Italiaanse premier Mario Draghi besloot er een buitenhuis te kopen. En een paar kilometer verderop trekt Ed Sheeran zich regelmatig terug in zijn zorgvuldig verbouwde casetta.

De hordes mensen op de vrijmarkt in Utrecht zijn een andere wereld. De rust in Pieve wordt hooguit verstoord door een machine die de straat schoonveegt. Het is hier on-Italiaans smetteloos schoon. Ik ga een caffè al banco drinken. En salve en ciao roepen naar mensen die ik bijna dagelijks tegenkom. Je ziet ze denken als ze mij zien: dat kán geen toerist zijn. Dat klopt ook. Ik werk hier. Online uiteraard. En niemand in Nederland heeft in de gaten dat ik in het buitenland zit, want telefoneren gaat gewoon via de satelliet. Dankzij oud-Eurocommissaris Neelie Kroes zijn de tarieven voor bellen binnen de EU overal gelijk getrokken. Hoewel het sentiment van ‘naar huis’ bellen vanuit een telefooncel in Italië in de vorige eeuw ook wat had. Ik weet het nog goed. Elke zeven seconde viel er met een doffe klap een gettone (met aan de ene kant één en aan de ander twee gleufjes) in de geldbak. Het belangrijkste onderwerp van gesprek was dat je bijna door je muntjes heen was en dat de verbinding ieder moment kon worden verbroken. En op het moment dat de verbinding onverhoeds werd verbroken kon je alleen nog zeggen: ‘Oh, nou, dat ging snel … Ik ben vergeten opa te feliciteren.’ Werken gaat hier dus prima en dat weten we natuurlijk allemaal. Toch zijn er betrekkelijk weinig zelfstandigen die op een zonnige plek in het zuiden gaan werken. Waarom niet eigenlijk? Thuiswerken is inmiddels toch algemeen geaccepteerd?

Vandaag heb ik uiteraard een vrije dag. Het is immers Koningsdag. Dus ik draag mijn T-shirt met Fam. Van Buren erop. Gelukkig is het hier 21 graden.

Bekijk de trailer bij deze column, die ik opnam aan een van de toegangspoorten van Città della Pieve: https://bit.ly/3ODugyd 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns