Città della Pieve (foto: Frank Blaauboer)

Langer in Italië

Vorig jaar kondigde ik aan in Italië te gaan wonen. Dat leverde mij verschillende commentaren op van ‘leuk, moet je doen’ tot ‘veel succes, jammer dat we elkaar nooit meer zullen zien’. Er zijn mensen die mijn column lezen en er zijn er die niet verder komen dan alleen de kop erboven. De vijf woorden boven zo’n column dekken weliswaar de lading, maar bieden nog weinig inhoudelijke informatie en nuancering. Je kunt wat er staat op verschillende manieren lezen. De kop híerboven roept zonder twijfel de vraag op of ik Nederland niet mis nu ik al meer dan een jaar weg ben. Of dat ik me met mijn 1 meter 76 in Italië relatief een stuk groter voel dan in Nederland. Kortom, je moet zo’n stukkie lezen om te weten waar het over gaat. Je bent al hier, dus een aardig eindje op weg. De kans dat je de rest van deze column ook leest, is vrij groot. Zeker als ik je beloof dat ik je verderop een aanbod doe, dat je wellicht niet wilt weigeren.

Het gebeurt vaker dat iets beter gaat als je eenmaal bezig bent. Als de kop eraf is, volgt de rest vanzelf. Zo gaat het ook dit jaar weer. Mensen die dit jaar gestopt zijn met roken, zijn al een tijdje goed bezig. De ‘droge januari’, beslist geen makkie (en door mij steevast ‘dry ginuary’ genoemd), is al lang en breed achter de rug. 2023 lijkt in dat opzicht op het vorige jaar. Ik heb bijvoorbeeld dezelfde voornemens als vorig jaar. Zo ben ik ook dit jaar weer – op de vooravond van mijn vertrek naar Italië – lid van een stembureau in Zeist. Is dat origineel? Nee. Er zijn mensen die jaarlijks een bijdrage leveren aan verkiezingen. Zoals er ook vakantiegangers zijn die telkens een ander avontuurlijke bestemming uitzoeken om naartoe te gaan. ‘Ik wil alles zien van de wereld’, zeggen ze dan. Nou, ik niet. Er is maar één land buiten Nederland waar ik graag ben. En ik ken nog lang niet alle regio’s van dat land. Toch ga ik er al een jaar of 40 naartoe. Ik leer liever één buitenland goed kennen dan veel landen oppervlakkig.

Ik woon en werk, voor wie het nog niet wist, dit voorjaar de volledige maanden april, mei en juni in Città della Pieve. Een maand langer dan vorig jaar dus. Wie zin heeft in echt lekkere koffie nodig ik graag uit deze te komen halen in dit heerlijke stadje. Als je ook tijd en zin hebt om samen met mij een saffraanrisotto (risotto allo zafferano) te eten, neem dan zeker contact met mij op! M’n telefoonnummer staat hieronder.

Bekijk de trailer bij deze column: https://bit.ly/3Zo3fmZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns