Viva Italia! Foto: Rob Acket (www.piktsjers.com)

Alcohol verlengt je leven

Als calvinistisch opgevoede Hollander is mij bijgebracht dat de fles pas op tafel komt als de 5 in de klok zit. Inmiddels heb ik met voldoende katholieke en atheïstische invloeden te maken gehad om te weten dat een alcoholisch drankje het ook heel goed doet in de ochtend, tussen de middag en gedurende de gehele avond. Toegegeven, alcohol houdt je niet overdreven alert en als je er vroeg mee begint doe je bijna niets meer de rest van de dag. Maar je wordt er wel vrolijker van. Althans ik. De vakantietijd is bij uitstek geschikt om eens te experimenteren met je alcoholgebruik. Ik kan het iedereen aanraden. Vakantie breekt wetten en een lekker drankje de dag. Overigens houd ik geen pleidooi voor oeverloos drinken of zelfs comazuipen. Laat dat duidelijk zijn.

Drankgebruik en het tijdstip waarop er wordt gedronken, is cultuurbepaald. Zelfs in Nederland zie je al verschillen tussen noordelingen en bijvoorbeeld Brabanders of Limburgers. In Frankrijk en Italië is wijn bij het middageten de normaalste zaak van de wereld. Daarna ga je een dutje doen om aan het einde van de middag weer vrolijk aan het tweede deel van de dag te beginnen. Je leven duurt op deze manier twee keer zo lang. Ik houd ervan!

Misschien komt het door de vakantieperiode. Zo zat ik van de week bij het Meer van Genève, was het warm en had ik niets te doen. Het koele glas witte wijn aan het eind van de ochtend ging erin als koek. Evenals het kleintje absint dat mij later werd aangeboden door de enige Zwitser die begrijpt wat het leven leuk maakt. Ik zeg daar natuurlijk geen nee op. De meeste Zwitsers (de Zwitsers als volk) begrijpen daar over het algemeen weinig van. Dat komt in mijn ogen doordat het een saai volk is dat zich bezighoudt met het stofzuigen van alpenweides. De omgeving ziet er piekfijn uit, als een modelspoorbaan die op werkelijke grootte is nagebouwd. Als kind vond ik dat leuk. Toen ging ik graag met m’n ouders mee met de tandradbaan van Grindelwald of Lauterbrunnen naar de top van Kleine Scheidegg. Toen werd ik nog niet blij van wijn. Vandaag de dag passeer ik Zwitserland bij voorkeur in grote vaart om in Italië van het echte leven te proeven. Want Italianen begrijpen het leven. Het leven van de in tweeën verdeelde dag om het leuker te maken. Mijn week vakantie voelt als twee weken. Ik weet nu hoe dat komt. Alcohol is een aanrader!

Bekijk de trailer bij deze column opgenomen op Place Stanislas in Nancy, Frankrijk: https://bit.ly/3lfKw9e

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns