Foto: Rob Acket (www.piktsjers.com)

Mondkappen nu!

Ik begrijp er geen jota van. Nu de boodschap van de coronamaatregelen almaar ingewikkelder wordt, probeert de regering de door de bevolking bedachte mondkapjes te introduceren. In het openbaar vervoer is anderhalve meter niet te handhaven en daarom moet je een niet-medisch mondkapje op. Dat mondkapje helpt niet tegen het krijgen van het virus, maar wel een beetje tegen het verspreiden ervan. Maar je moet toch thuisblijven als je ziekteverschijnselen hebt? Ik zie op dit moment nog heel weinig mensen met mondkapjes. Als ik ze zie denk ik onmiddellijk: uit de buurt blijven! Zo iemand heeft ziekteverschijnselen, maar gaat tóch naar de Albert Heijn.

Daarbij komt dat het gemeenschappelijke gevoel zo langzamerhand weg is. Samen tegen corona om ic’s te ontlasten is een doelstelling waar niemand tegen kan zijn en dus iedereen aan meewerkt. Waar vechten we nu tegen dan? Omdat blijkt dat anderhalve meter afstand niet goed te handhaven is op tal van plaatsen, wordt het mondkapje geïntroduceerd. Maar het mondkapje vervangt niet de anderhalve meter …! Dat is toch niet uit te leggen?

Sporten mag weer. Maar wel op anderhalve meter. Of met een mondkapje? Of na een goed gesprek, zoals bij de kapper? Of sporten we allemaal dezelfde richting op. Zoals bij golf en skeeleren? Dat zal het zijn. Communicatie van de overheid is in tijden van crisis ook eenrichtingsverkeer. De regering vertelt wat we moeten doen. Dan wordt er – waarschijnlijk uit tijdgebrek – niet over alles goed nagedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns