Terug naar kantoor? Met deze fiets nog even niet! Foto: Rob Acket / rob@piktsjers.com

Terug naar kantoor?

‘Werk thuis als het kan en op kantoor als dat nodig is’. Dat is het huidige advies voor werkend Nederland. Of werkgevers een coronatoegangsbewijs mogen vragen is nog onderwerp van discussie. Als zelfstandige werk ik al bijna 14 jaar vanuit huis. Ik weet inmiddels niet beter en het bevalt me prima. Toch is er – ook voor mij – een dimensie bij gekomen. Werken hoeft niet per se op kantoor, maar zeker ook niet per se thuis. Het is waar, online werken mocht lange tijd alleen maar thuis. Maar sinds 25 september niet meer. Ik ben er nu pas goed achter dat ik gerust naar Italië kan om daar achter m’n beeldscherm te kruipen. Als er een stoel en een tafel is en een ruimte met WiFi of 4G, dan kan ik overal terecht. En op elk tijdstip van de dag. De koffie daar is verschrikkelijk veel lekkerder dan in Nederland. En om te telefoneren in Italië heb je geen ‘gettoni’ meer nodig. (Waar is die tijd gebleven dat je om de vijf seconden een munt – met aan de ene kant één gleuf en aan de andere kant twee – in een apparaat moest werpen?). Ik zie geen enkele belemmering om te overwinteren in Rome of ergens op Sicilië. Of het vroege voorjaar door te brengen in Umbrië of De Marken.

Afgelopen week heb ik tijdens een vakantie van een week in Piëmont een paar dagen een aantal uren gewerkt. Dat gaat heel goed in de ochtendzon met een cappuccino (vóór 10.30 uur, onthoud dat nou eens …!) of een cafè (espresso of ristretto). Tegen de tijd dat je maag zich meldt zoek je een gelegenheid waar je een antipasto en een bord pasta met een glas koele witte wijn kunt nuttigen. Het leven wordt hierdoor zóveel mooier en beter. De zomer in Italië begint eerder en eindigt later dan die in ons kikkerland. Ik kan het iedereen aanraden. En mocht je onverhoopt niets met Italië hebben, dan heb ik één advies: kom een keer met mij praten en je gaat er anders over denken. Online werken kan echt overal. Thuis is zo gewoon.

Bekijk de trailer bij deze column: https://bit.ly/3mmWccz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns