Foto: Rob Acket (www.piktsjers.com)

Verzekeraars zijn geldwolven

De premie voor een inboedelverzekering houdt geen enkel verband met de waarde van de inboedel. Wie denkt dat dit iets met elkaar te maken heeft, heeft het mis. Ik ben verhuisd van ‘centrum’ Driebergen naar de rand van Zeist. Van een slecht beveiligde en zeer brandbare bovenwoning naar een Politie Keurmerk Veilig Wonen (#PKVW) beveiligde, zo goed als onbrandbare nieuwbouwwoning (tweede helft 2018 opgeleverd). Wat ik heb doorgegeven aan mijn inboedelverzekeraar is dat ik verhuisd ben. Ik heb gewoon spullen van het ene naar het andere huis gebracht. Wat blijkt: niet alleen mijn adres wijzigt, maar ook mijn premie. Oké, een andere postcode brengt een gewijzigde premie met zich mee. Een verzekeraar controleert niet elk adres en baseert zich op postcodegebieden. Daar kan ik mee leven. Mijn premie wijzigt echter niet een beetje, maar 50 procent! Premie gaat met de helft omhoog! Omdat ik dezelfde spullen bewaar in een beter beveiligd huis. Ja, zegt de man aan de telefoon, die er natuurlijk niets aan kan doen: ik kan er niets aan doen. Nou, ik ook niet. Het is dat ik er een onderwerp voor een column aan overhoud, maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat dit zo werkt. Verzekeraars doen werkelijk alles om meer geld binnen te harken terwijl ze er niets méér voor doen. De reputatie van kleine lettertjes, grote gebouwen heeft in de afgelopen tientallen jaren nog niets ingeboet aan waarheid. Verzekeraars zijn geldwolven en voegen met hun inboedelverzekeringen niets toe aan het woongenot van hun klanten. Bovendien heeft de hoogte van de premie niets te maken met de waarde van de inboedel. Pure geldklopperij is het wel. Ze zijn er als de kippen bij om te zeggen dat je huisraad niet vergoed wordt als het raam openstaat of als je een apparaat hebt gekocht dat je niet apart hebt opgesomd in je inventarislijst. Ongemotiveerd de premie omhooggooien en niet uitkeren bij schade. Daar zijn ze goed in. Om gefrustreerd van te raken. Het enige dat ik kan doen is oproepen tot boycot. Maar ja, dat zet ook geen zoden aan de dijk. Dan maar premie betalen en er verontwaardigd over vertellen aan m’n vrienden in het café …!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns