Gewoon na het aanhoren in een hoekje coronaproof koffie gaan drinken! Foto: Rob Acket (www.piktsjers.com)

Wat doen we met Covid-gekkies?

We hebben vandaag de dag steeds meer te maken met Complotdenkers. Hoe moet je die te woord staan zonder een knallende ruzie te krijgen? Met Covid-gekkies kun je het beste omgaan als met mensen met een vorm van Alzheimer. Ga niet tegen ze in als ze iets onsamenhangends zeggen. Veer mee en probeer het gesprek op een ander onderwerp te brengen.

‘Kijk maar naar de cijfers en doe je eigen onderzoek’, koppen Covid-gekkies (ook wel Covidioten, las ik ergens) de bal terug als iemand op social media zich sceptisch uitlaat over complotgedachten. Vaak brallen ze nog wat over een onderzoek zonder bron of ‘linkse’ kranten die niet deugen. Meestal gaan ze in de aanval en verwijten zij gebrek aan IQ bij wie zijn mening baseert op informatie van reguliere media. Het is heerlijk vermakelijk om te lezen, maar ook wonderlijk en vaak onbegrijpelijk. Ik gooi de gekkies graag op één hoop. Althans hun meningen. Mensen die beweren dat 5G wordt gebruikt om ons met het coronavirus te besmetten diskwalificeren zich voor elke discussie. Dat is voor mij de belangrijkste reden niet te reageren op posts van complotdenkers op social media. Ik kom die ook niet vaak tegen, maar dat komt natuurlijk omdat ik in een ander algoritme zit.

Idiote standpunten verharden alleen maar als je er tegenin gaat. Toch is het verstandig kritisch te blijven op de beslissingen die worden genomen over de aanpak van het virus. Kritisch zijn is belangrijk, maar zeker iets anders dan complotdenken. Bij het laatste is er een hogere macht of een geheime groep die samenspant en iets snoods van plan is. Waar dat vandaan komt? Complotdenken komt voort uit kritisch denken, volgens mij. Bij de coronadiscussie begint het met een kritische mening die tot een idee leidt. De theorie eromheen vormt zich gaandeweg tot een standpunt. Zo ontstaat een complotgedachte. Dan heb je houvast. Het is een feit dat we niet alles weten over de huidige pandemie. Dan is het logisch dat we er ook niet een eenduidige oplossing voor hebben.

Laten we als weldenkende mensen die hun informatie van reguliere media betrekken de ruimte geven aan andersdenkenden. Mensen die feiten en meningen door elkaar halen moet je niet met feiten om de oren slaan, maar met een vinger onder je neus aanhoren en ‘ahh, juist ja … interessant’ zeggen. Geef ze de ruimte om hun ideeën te verkondigen en sabel die ideeën niet meteen neer. Zo helpen we sámen complotdenken om zeep.

Bekijk de trailer bij deze column die ik opnam bij de Stichtse Rotonde in Amersfoort: https://bit.ly/3mMpsro 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns