Foto: Rob Acket (www.piktsjers.com)

Condoom helpt niet tegen corona

Ik zit de hele week al te wachten op een droog kuchje. Maar die komt maar niet. Misschien had ik meer mensen een hand moeten geven. Of tripje naar Milaan moeten maken. Het dragen van een mondkapje als je je huis verlaat is ronduit flauwekul, hoorde ik een viroloog op de radio zeggen. Dat is te vergelijken met het op straat omhebben van een condoom. Het heeft wel een bepaald effect, maar het is domweg niet het juiste moment om die dan te gebruiken.

Is er niet al genoeg gezegd over het coronavirus, vraag ik me af. Het hoort natuurlijk bij een mediahype of ‘infodemic’ dat alles zo eindeloos wordt herhaald en uitgekauwd dat de hoeveelheid informatie een oplossing van het probleem in de weg staat. Het zou eenvoudiger zijn als we alleen een niesinstructie zouden krijgen. Je hoeft immers geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen wat je zelf kunt doen. Boodschap begrepen en over tot de orde van de dag. Niks hoor! Het zijn hamsterweken bij de Albert Heijn. De schappen met desinfecterende rommel zijn leeg gehaald. Dat is waar Nederland zich mee bezighoudt. Hamsteren en handen wassen. Haal ze niet door elkaar! Zo bestrijd je een virus dat milde griepverschijnselen veroorzaakt. Er wordt meer over gepraat dan over de stikstofcrisis, de woningnood en de verlaging van de maximum snelheid op onze rijkswegen bij elkaar. 

Zoals gezegd heb ik nog nergens last van. Evenals 17,4 miljoen andere Nederlanders. Maar als de minister van volksgezondheid zegt dat je na je wintersportvakantie in de Dolomieten bij griepverschijnselen met kriebelhoest beter thuis kan blijven, krijgt de economie een knauw waardoor we tóch allemaal last hebben van covid-19! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns