Weet jij, hoeveel trapbewegingen je moet maken om de top van de Tourmalet te bereiken, of hoeveel fietsers er per jaar naar boven fietsen, of hoeveel keer de Tour de France hier voorbij gekomen is, of hoeveel foto’s er gemaakt zijn voor dit bord? Foto: Rob Acket (www.piktsjers.com)

Miljard is veel meer dan miljoen

Eind 1988 heb ik een feest gegeven, omdat ik 10 duizend dagen oud was. Mijn 10 duizendste dag viel toevallig op een vrijdag – een geschikte dag voor een ‘feessie’ – en bovendien in december. Het kwik van de buitenthermometer bleef steken op een graad of zes, de perfecte temperatuur voor bier. Ik had die muur kratten ook niet kwijt gekund in mijn bescheiden koelkast.

Ik dacht hier afgelopen donderdag aan, omdat ik betrokken raakte in de podcast ‘De Blogkamer’ op Clubhouse over het gebruik van getallen in een blog. Ik dacht dat ik niets met getallen of cijfers had, maar toen ik ernaar gevraagd werd, schoot mij mijn 10 duizenddagenfeestje te binnen. In de uitnodiging had ik namelijk wat gegoocheld met getallen. Zo had ik niet gevierd dat ik een miljoen seconden oud was, omdat ik die leeftijd bereikte als baby van ruim 11 dagen. En ik ging ook de miljardste seconde van m’n leven niet vieren, omdat die op een dinsdag zou vallen.

Sindsdien weet ik het verschil tussen een miljoen euro en een miljard euro. Behalve dat beide veel geld is, is een miljard werkelijk verschrikkelijk veel meer. Als je één euro per seconde telt en dag en nacht doorgaat met tellen, kom je na ruim elf dagen op een miljoen uit. Om in hetzelfde tempo door te tellen tot een miljard ben je duizendmaal zolang bezig. Een miljard is immers duizend keer een miljoen. Je bent dan dus meer dan 11 duizend dagen bezig en dat is een kleine 32 jaar! Het verschil tussen 11 dagen tellen en 32 jaar is natuurlijk aanzienlijk.

In deze tijd waarin de overheid miljarden uitgeeft aan steun voor gedupeerde ondernemers vergissen mensen zich nog weleens. Een miljard spreek je net zo makkelijk uit als een miljoen. Duizend keer duizend is al heel wat. Maar dat getal nóg eens maal duizend is echt ongelooflijk veel meer.

Bekijk de trailer bij deze column: https://bit.ly/3dX1XJA 

7 reacties

  1. Jaaaa, dat was een erg leuk feest!
    De Herenleed-act van Frank was ook erg leuk. Tijd vliegt. Hoever dagen zitten er eigenlijk tussen dat feest in 1988 en vandaag?

  2. Miljáár riep de barones in Kuifje, maar wat bedoelde zij daar nu eigenlijk mee? Zoiets als duizendmaal verschoning of had ze geen roode cent te makken?
    Laat Frank maar schrijven,…dan blijft het lekker geheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns