After festival plastic (Foto: Rob Acket – tel. / app. 06 5330 1639 / www.piktsjers.com

Microplastics

Sinds ik bij ‘Keuringsdienst van waarde’, een tv-programma van mijn idool Teun van de Keuken, zag dat heel veel doucheproducten van populaire merken microplastics bevatten, heb ik de app BTMB (Beat The Micro Bead, een initiatief van de Plastic Soup Foundation) op m’n mobiel gedownload. Nu scan ik met m’n telefoon de onleesbare ingrediëntenlijst op m’n douche-olie van Nivea. En ja hoor, die bevat microplastics. Ik ga nog even verder met andere potjes en flacons in de badkamer en ik ontdek dat doucheschuim van Therme en shampoos van Alpecin, Rituals en l’Oréal ook microplastics bevatten. Ik realiseer me dat ik nu enkele van mijn badkamergeheimen prijsgeef, maar dat zij dan maar zo. Het schijnt ook in make-up te zitten, maar die gebruik ik niet.

Waarom verwerken bekende cosmeticamerken plastic in hun product? Uiteindelijk gaat de inhoud van de hele fles door het putje! Het is een zinloze vervuiling van heb ik jou daar. Mijn verontwaardiging hierover is evenzo groot als die van Teun van de Keuken. Teun met zijn canvas boodschappentas vol flacons badschuim die niet deugen, vraagt het de fabrikanten. Zij komen met een vaag verhaal over de ‘geweldige eigenschappen van de producten’ die consumenten graag willen en de slechts kleine bijdrage van die producten aan de plastic soep. De woordvoerder van Chanel verklapt helemaal niets en zegt dat het niet binnen de communicatiestrategie van het bedrijf valt om er iets over te zeggen. Het is mysterieus en blijft dat.

Misschien is de bijdrage van mijn shampoo aan het plasticprobleem in de wereld niet groot, maar dat is geen reden om het niet te boycotten. Ik koop het niet meer. Natuurlijk, de flacon is in zijn geheel van plastic, maar die spoel ik niet het riool in. Dus mensen, voortaan producten kopen die geen microplastics bevatten (en die keuze is gelukkig erg groot). Die app (BTMB) op je mobiel, helpt daarbij. Dan koop je in de winkel al het juiste schuim. En kijk eens naar de Keuringsdienst van Waarde. Een erg leuk en nuttig programma.

Bekijk de trailer bij deze column: https://bit.ly/2SxG3pJ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns