Foto ‘Afvalbak in water’: Rob Acket – tel. / app. 06 5330 1639 - www.piktsjers.com

Trots is een virus

Het is uniek in de historie: de Olympische Spelen zonder publiek met een verkeerd jaartal. De Spelen houden deze zomer thuisblijvers van de straat. Het is mij tot nu toe nog nooit overkomen dat ik niets beters te doen had dan kijken naar judo en schoonspringen. Ik heb zelfs zeilen gevolgd. Een volstrekte chaos van bootjes die alle kanten op varen. Ongeschikt voor televisie. Toch keek ik. En na afloop van elke wedstrijd is er een diepte-interview met een al dan niet succesvolle Nederlandse deelnemer die altijd in de wolken is en zegt: ‘Ik ben trots op m’n vijfde plaats, ja, en ik ben ook trots op m’n hele team.’ Als de sporter het al niet zelf zegt, dan vraagt de NOS-verslaggever ernaar. Waar komt het toch vandaan, trots zijn op van alles en nog wat en vooral op andere mensen of dingen? Het is de hoogmoed waar het woord van vergeven is die mij tegen de borst stuit. Trots is het nieuwe blij. Het foutief gebruik van trots is in de afgelopen anderhalf jaar alleen maar toegenomen. Bij de overstromingen in Limburg onlangs, waren er talloze mensen die trots waren op onbekenden die hun handen uit de mouwen staken. Wij zijn trots op onze kinderen omdat ze hun middelbareschooldiploma halen zonder centraal eindexamen te doen. De Albert Hein heeft het over trotstomaat, omdat deze rode groente enige smaak heeft en niet meer als ‘Wasserbombe’ wordt gekwalificeerd door onze oosterburen. De trainer van PSV is zelfs trots op een doelpuntloze tweede helft van zijn ploeg tegen een Deens elftal in de voorronde van de Champions League. En Sparta is trots op de duobaan van Henk Fraser. Trots is een modewoord – er is zelfs een Trotsmarkt en een Trotswinkel – en zal om die reden weer verdwijnen.

Trots moet in de afvalbak. Het is erger dan een virus, een pandemie. Ik ben klaar met dat idiote woord. Laten we het afschaffen en vervangen door de Vlaamse variant ervan: fier. Maar wees alleen fier op jezelf en nooit op iets of iemand anders! Als je iets wilt prijzen, ga er dan prat op. Want dat keur ik ook goed.

Bekijk de trailer bij deze column: https://bit.ly/3xzaU3K 

2 reacties

  1. Ik heb datzelfde gevoel bij het woord “respect”. Dat wordt ook maar te pas en te onpas gebruikt door iedereen, en het heeft inmiddels een totaal gedevalueerde betekenis gekregen. Ik heb zo het idee dat jij daar hetzelfde over denkt. Kun je daar niet eens een column over schrijven?

    1. Sorry dat ik zo laat reageer, Paul. ‘Respect’ is een voetbalterm volgens mij. 😉 Ik zal het zelf niet snel gebruiken, maar het woord hindert mij minder dan ’trots’. Ik denk er even over na of ik er een column over schrijf …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
columns